INDUSTRIALIZACJA GLIWIC XIX - XX W.
Browar H. Scobel


Zakład ten pod koniec XIX wieku założyli na terenie dzisiejszego Placu Piastów bracia Heinrich i Hugo Scobel, którzy przybyli do Gliwic z Wołowa. Niedługo później samodzielnym jego właścicielem został jeden z braci, piwowar z zawodu - Hugo, który z pewnością nie przypuszczał jeszcze, że zapoczątkowuje w ten sposób najbardziej chlubną kartę w historii nie tylko gliwickiego, ale również śląskiego piwowarstwa. Kluczem do jego późniejszego sukcesu stała się rzadko spotykana pasja i umiłowanie profesji, którą wykonywał. Jeszcze w latach 90-tych XIX w. po żmudnym okresie prób i ulepszeń Hugo Scobel opracował swój sztandarowy gatunek piwa "Gleiwitzer Löwenbräu". Było to piwo leżakowe (dolnej fermentacji) typu monachijskiego, które ze względu na swoją pierwszorzędną jakość od razu zdobyło uznanie okolicznych piwoszy. Dzięki temu stało się ono podstawą do rozszerzenia asortymentu i opracowania nowych gatunków, dzięki którym marka "Scobel" znana była na całym Górnym Śląsku.





EMITENT:     Gliwicki Klub Kolekcjonerów
DATA:     2019